Miten valaisimen oikea ripustuskorkeus määritellään?

Valaisimen malli, lamppujen määrä sekä niiden sijoittelu määrittävät sopivat asennuskorkeuden. Valaisimen tulee olla riittävän korkealla, jotta se ei ole näkökentän tiellä.

Olohuone ja ruokailutila

Olohuoneessa sohvapöydän yläpuolelle ripustettavan valaisimen ei tulisi estää liikkumista tai näkyvyyttä tilassa. Siksi on hyvä testata, ettei kellään ole mahdollisuutta lyödä päätään noustessaan sohvalta.

Ruokailuhuoneessa pöydän päällä tai keittiössä saarekkeen päällä toimiva ripustuskorkeus on yleensä noin 60-80 cm korkeudella pöytätason pinnasta. Tärkeää on, että valaisin on riittävän alhaalla, jotta valaisimen kupu suojaa pöydän ääressä olevia valonlähteen kiusahäikäisyltä. Toisaalta valaisimen tulee olla myös riittävän ylhäällä, jotta keskustelu pöydän yli on helppoa ja luontevaa. Valaisimeen, jossa on useita lamppuja, on hyvä harkita myös himmennintä häikäisyn minimoimiseksi ja valotehon laskemiseksi.

Toimistotila

Kun istutaan ja työskennellään toimistotilassa työpöydän äärellä, hyvä valaistus on erittäin tärkeässä roolissa. Katosta ripustettavan työtilavalaisimen suosittelemme asennettavaksi vähintään 120 cm:n korkeudelle työpöydän pinnasta. Jos tila on tavallista korkeampi voi valaisimen ripustaa myös korkeammalle. Suositeltavaa on, että toimiston riippuvalaisin heijastaisi valoa sekä ylös- että alaspäin, jolloin suurilta kontrastieroilta työtilan valaistuksessa vältytään. Säädettävän työvalon käyttö takaa sen, että valomäärää voi säätää aina tarpeen mukaan.