Usein kysyttyä

Mitä minun tulee huomioida valitessani LED-lamppua?

Tarkista lampun kanta, valitse toivomasi valon värilämpötila (kylmä tai lämmin sävy) ja tarkista polttimon mahdollinen himmennettävyys. Mieti, millä tavoin haluat valon tulevan ulos lampusta, kohdemaisena vai ympärisäteilevänä. Kohdelampusta valo suuntautuu tietyssä rajatussa kulmassa, kun taas ympärisäteilevästä lampusta valo lähtee joka suuntaan. Valitse opaalipintaiseen valaisimeen ympärisäteilevä lamppu, lukuvalaisimeen kohdelamppu. Kiinnitä huomiota mahdolliseen kiusahäikäisyyn: kirkaskupuinen lamppu voi aiheuttaa kiusahäikäisyä, kun taas mattakupuisissa lampuissa kiusahäikäisy on yleensä selvästi pienempää.

Tarkista että polttimo mahtuu fyysisiltä mitoiltaan valaisimeen. Älä ylitä valaisimen valmistajan ilmoittamaa maksimi wattimäärää, jolle valaisin on suunniteltu.

Jos lamppu on tulossa ulkokäyttöön, varmista lampun kylmän- ja kosteudenkestävyys. Ulkokäytössä suljettu valaisin suojaa lamppua kosteudelta.

Miten määritellään valaisimen oikea ripustuskorkeus?

Valaisimen malli ja lamppujen määrä sekä niiden sijoittelu määrittävät sopivan asennuskorkeuden. Valaisimen pitää olla riittävän korkealla, jotta se ei ole näkökentän tiellä esim. ruokailutilassa ja olohuoneessa. Ruokapöydän päällä tai keittiön saarekkeen päällä toimiva ripustuskorkeus on yleensä noin 60–70 cm korkeudella pöytätason pinnasta. Tärkeää on, että valaisin on riittävän alhaalla, jotta valaisimen kupu suojaa pöydän ääressä istujia valonlähteen kiusahäikäisyltä, ja toisaalta riittävän ylhäällä, jotta keskustelu pöydän yli on helppoa ja luontevaa. Valaisimeen, jossa on useita lamppuja, on hyvä harkita myös himmennintä häikäisyn minimoimiseksi ja valotehon laskemiseksi.

Valaisinrasian kansi on katossa väärässä paikassa. Mitä teen?

Yleisimmin käytetyt vaihtoehdot ovat: valaisimen oman ripustusjohdon käyttäminen siirtokaapelina tai asennuskaapelin piilottaminen muovilistan sisään. Jos et ole innostunut johdon piilottamisesta muovilistan sisään, kannattaa harkita johdon piilottamisen sijaan sen korostamista; voisiko valaisimeen asentaa värikkään johdon ja käyttää siten johdon siirtoa esteettisenä tehokeinona sisustuksessa? Voit valita myös valaisimen, jossa asennus on suunniteltu tehtäväksi valaisimen toisesta reunasta, jolloin rasian virheellinen paikka jää mahdollisesti kokonaan huomiotta.

Mitä sähkötöitä voin tehdä itse, mitkä kuuluvat sähköasentajalle?

Tavallinen sähkönkäyttäjä voi itse asentaa sisustusvalaisimen valaisinpistokkeeseen tai liittää valaisimen sokeripalaan, edellyttäen että hän tietää mitä tekee ja noudattaa ohjeita tarkasti. Jos valaisimen asennus edellyttää sähkörasioiden avaamista tai kiinteiden sähköasennusten muuttamista, saa tehtävän suorittaa vain sähköalan ammattilainen.

Mitä minun tulee huomioida valaistuksen himmennyksessä?

Jos valaisimessa on vaihdettavia polttimoita, niiden tulee olla himmennykseen soveltuvia. Seinässä olevan himmentimen tulee myös olla yhteensopiva polttimoiden kanssa. Osassa sisutusvalaisimia käytetään valmistajien omia LED-moduuleita. Niiden himmennystekniikka on hyvä tarkistaa ja varmistaa, että tilan kaapelointi on tehty siten, että se mahdollistaa ko. valaisimen himmennyksen.

Mistä tiedän, valitsenko lämpimän vai neturaalin valkoisen valon sävyn?

Punaista, keltaista ja muita lämpimiä sävyjä sisältävä sisustus toimii usein parhaiten lämpimän värisessä valossa. Harmaan, mustan, sinisen ja valkoisen sävyt toimivat neutraalin valkoisessa valossa hyvin.

Mikä LED-lampun takuuaika on?

Takuu riippuu valmistajan polttimolle myöntämästä ajasta, tyypillisesti se on 2–5 vuotta.

Löysin kauniin valaisimen kirpputorilta, mutta sen johdotus näyttää vanhalta. Mitä teen?

Valaisin olisi hyvä toimittaa tarkistettavaksi valaisinkorjauksia tekevään liikkeeseen. Vanhojen valaisimien entisöinnin ja kunnostuksen suosio on lisääntynyt. On hyvä muistaa, että vanhojen valaisimien tulee täyttää nykymääräykset, jos niitä otetaan käyttöön.

Vaihdoin energiansäästölamput LEDeihin. Voinko heittää polttimot tavallisen sekajätteen joukkoon?

Energiansäästöpolttimo sisältää elohopeaa, joten se tulee palauttaa SER-tuotteita vastaanottavaan pisteeseen.

Aloitin piharemontin ja haluaisin muutaman valaisinpylvään pihalle. Mitä pitäisi huomioida?

Mieti, haluatko valaista pihaa perinteisten valaisinpylväiden avulla vai haluatko tuoda pihalle valoa esimerkiksi korostamalla pihamaan kaunista vanhaa puuta. Keskustele sähköasentajan kanssa hyvissä ajoin myös siitä, jos haluaisit samalla kaivuutyöllä saada muutaman pistorasiapaikan pihalle, esim. jouluvaloille.

Suunnittelen italialaisen valaisimen hankkimista. Onko jotain mitä minun tulisi huomioida asennuksessa?

Valaisin voi vaatia sähköasentajan tilaamista. Jos valaisin on suunniteltu kiinteästi asennettavaksi (valaisinta ei ole mahdollista asentaa valaisinpistotulpalla), se vaatii sähköasentajan tekemään asennustyön.

Designvalaisimen ripustusjohto on liian lyhyt. Voiko sitä jotenkin pidentää?

Yleensä ripustusjohtoja pystytään pidentämään. Valaisin kannattaa tuoda alan liikkeeseen, jossa voidaan tarkistaa onnistuuko johdon pidennys. Usein valaisintehtaat toimittavat valaisimia myös erikoispitkillä johdoilla tai vaijereilla tilauksesta.