Valosanastoa

Teho / watti (W)

Teho kertoo kuinka paljon lamppu kuluttaa sähköä.

Valovirta / lumen (lm)

Valovirta kertoo valonlähteen valontuoton eli valon määrän. Esimerkiksi 60W:n hehkulamppu tuottaa n. 800 lumenia.

Värilämpötila / kelvin (K)

Valon värillä on suuri merkitys tilan tunnelmaan. Mitä korkeampi lampun värilämpötila on, sitä kylmempää ja sinertävämpää valoa se tuottaa. Värilämpötila mitataan kelvineissä (K). Yleisimmin Suomessa käytetään 3 000K:n (lämmin valkoinen) ja 4 000K:n (neutraali valkoinen) LED-valaisimia ja valonlähteitä. Hehkulampun värilämpötila on n. 2700K.

Valaistusvoimakkuus / luksi (lx)

Valaistusvoimakkuus kuvaa valaistulle pinta-alalle kohdistuvan valon voimakkuutta. Mitä kauempana pinta on lampusta, sitä pienempi valaistusvoimakkuus on. Jos voimakkuus on vaikkapa 100 luksia metrin etäisyydellä, 2 metrin päässä se on 25 luksia. Valaistusvoimakkuuteen vaikuttavat lampun valovirta, valaisimen optiset ominaisuudet sekä valaisimen etäisyys valaistavasta pinnasta.

Valaistuksen ohjevoimakkuudet:

  • Työskentely, lukeminen ja työtasot: n. 300–500 luksia
  • Säilytystilat ja kaapit: 100–200 luksia
  • Tunnelmavalaistus ja rentoutuminen: 50 luksia

Värintoistoindeksi / Ra

Lampun värintoistokyky vaikuttaa siihen, miltä sisustuksen värit näyttävät lampun valossa. Sitä mitataan värintoistoindeksin eli Ra-indeksin avulla. Mitä suurempi luku, sitä luonnollisemmin värit toistuvat.
Kotikäytössä suositellaan käytettäväksi vähintään Ra 80 -lamppuja.

Käyttöikä tai polttoaika / tunti (h)

Tavallisesti lamppujen käyttöikä ilmoitetaan tunteina (h). Ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kyseisen lampun käyttöiästä: testatuista lampuista 50 % on palanut vielä ilmoitetun tuntimäärän täytyttyä.
Hehkulampun käyttöikä on 1000 h, LED-lampun yleensä 15 000 – 25 000 h.

Energiatehokkuusluokka

EU:n energiatehokkuusmerkintä luokittelee lamput ja valaisimet niiden valotehokkuuden (lm/W) ja polttoiän (h) perusteella.
Lamppujen energiatehokkuus ilmoitetaan energialuokkamerkinnällä lampun pakkauksessa. Laadukkaat LED-lamput kuuluvat luokkaan A tai A+.