Taloyhtiöiden sisä- ja ulkovalaistus

Taloyhtiön sisä- ja ulkovalaistuksen uusiminen lisää viihtyvyyttä ja tuo kustannussäästöjä pienentyneillä käyttökustannuksilla. Valaistuksen uudistamisen syy on usein halu parantaa energiatehokkuutta taloyhtiössä.

Jotta taloyhtiön alueilla voi liikkua turvallisesti ja mukavasti myös pimeään aikaan, pihalla pitää olla oikeanlainen ja riittävä valaistus. Valoa tarvitaan taloyhtiössä sinne, missä ihmiset liikkuvat eli kulkuväylille, ulko-ovien läheisyyteen, leikkipaikoille ja pysäköintialueille. Iäkkäille tai liikuntarajoitteisille toimiva valaistus on erityisen tärkeää. Valaistus on parhaimmillaan myös tärkeä esteettinen elementti, joka näyttää hyvältä ja tuo talon ja pihan parhaita puolia esiin.

Erilaisten ohjausratkaisujen avulla valaistusta voidaan ohjata haluttuihin kohtiin oikea-aikaisesti.

Usein taloyhtiössä harkitaan ulkovalaistuksen uusimista seuraavista syistä:

  • riittämätön ja epätasainen valaistus
  • led valaistukseen siirtymisellä saavutettava energiansäästö
  • vanhojen valaisimien huoltokustannukset, vanhentunut tyyli ja tilaan sopimaton värisävy
  • muut taloyhtiön rakennustyöt, joiden yhteyteen ulkotilojen valaistusmuutokset on järkevää yhdistää

Valaistuksen laatu vaikuttaa viihtyvyyteen ja asuinrakennuksen tunnelmaan kymmeniä vuosia. Suunnittelu kannattaa tehdä siis huolellisesti. Valaistussuunnittelijan kanssa on hyvä käydä läpi piha-alueet, rappukäytävät ja muut yleiset tilat ja ratkaista valaistuksen mahdolliset puutteet. Suunnittelija etsii talon estetiikkaan ja käyttötarkoitukseen sopivat valaisintyypit ja miettii niiden ohjauksen.

Lamppua tai valaisinta hankittaessa kannattaa suosia mahdollisimman energiatehokkaita tuotteita. Uudella LED-valaistuksella saavutettavat kustannussäästöt kasvavat edelleen, jos valaistuksessa hyödynnetään valaistuksenohjausratkaisuja. Näitä ovat esimerkiksi liiketunnistus, aikaohjaus ja hämärätunnistus. Erityisesti porraskäytävien ja varastotilojen valaistusta uusittaessa kannattaa valita liiketunnistimella varustettuja valaisimia. Ulkovalaistuksen ohjauksessa puolestaan kannattaa käyttää aikaohjausta ja hämärätunnistusta.

Valaistuksen uusiminen maksaa usein vanhan huoltamista enemmän, mutta laadukkaiden valaisinratkaisujen myötä huoltokäynnit vähenevät ja käyttökustannukset pienenevät energian säästymisen myötä pitkällä juoksulla. Huomioi siis hankkeen kokonaiskustannukset, kun arvioit valaistuksen uusimisen tai vanhojen valaisimien huoltotyön taloudellisuutta.

Kustannusten lisäksi kannattaa kiinnittää valintapäätöksessä huomiota valaisimien laadullisiin ominaisuuksiin. Valmistajan myöntämä takuuaika,valonlähteen  käyttöikä valoteho ja värintoistoindeksi vaihtelevat tuotteiden välillä ja vaikuttavat siten hankkeen eri vaihtoehtojen ja kokonaiskustannusten arviointiin.