Onnistunut keittiön valaistus rakentuu hyvästä yleisvalaistuksesta sekä tehokkaasta työvalaistuksesta. Viihtyisyyttä ja tunnelmaa keittiön lisätään puolestaan erilaisilla epäsuorilla valoilla.

Keittiön valaisinten valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota valojen yhtenäiseen värilämpötilaan, valaistuksen voimakkuuden säädettävyyteen sekä valaisinten IP luokkaan yhtenäisen ilmeen ja toimivan tilan luomiseksi. Mikäli tunnelmavalaistuksessa käytetään eri valaisimia kuin työskentelyvalaistuksessa, kannattaa tunnelmavalot hankkia lämminsävyisinä n. 3000 K ja työskentelyvalot puhtaan valkoisina n. 4000 K. Valaistuksen himmennysmahdollisuus ja värilämpötilojen säädettävyys mahdollistavat keittiön muokkautuvuuden työtilasta tunnelmalliseksi illallistilaksi.

Suunnitteluvaiheessa on hyvä huomioida valojen oikea sijoittelu ja riittävä määrä. Valaisinten teknisiin ominaisuuksiin onkin hyvä tutustua jo ennen valaisinten hankintaa. Näin valaisimia hankitaan oikea määrä ja varmistetaan valon riittävyys. Muista, että liian kirkas valo ei myöskään ole työskentelyn kannalta paras vaihtoehto. Työskentelyyn ihanteellisin valo valaisee pinnat tasaisesti, ilman varjo- ja aukkokohtia valaistuksessa.

Yleisvalaistus

Keittiön yleisvalaistuksessa käytetään usein laajaa hajavaloa antavia valaisimia, joilla pyritään saavuttamaan tilaan miellyttävä, tasainen valo, ilman suuria kontrastieroja. Yleisvalaistuksessa voidaan käyttää riippuvalaisimia, upotettavia tai katon pintaan asennettavia valaisimia. Tilan koon mukaan niitä voidaan käyttää yhdessä tai erikseen.

kuva3Upotettavilla tai matalarakenteisilla pintaan asennettavilla kattovalaisimilla saadaan aikaan erinomainen yleisvalo rikkomatta tilan yleisilmettä. Kattovalaisinten kanssa on hyvä noudattaa suositeltuja asennusvälejä toimivan valaistuksen saavuttamiseksi. Pinta-asennettavat valaisimet eivät vaadi erillistä upotusaukkoa, vaan ne voidaan asentaa helposti suoraan kattopintaan. Upotettavien valaisimien valintaan vaikuttavat katon materiaali sekä käytettävissä oleva upotussyvyys.

Riippuvalaisimet luovat tilaan valon lisäksi sisustuksellista yleisilmettä, mutta ne eivät yleensä valaise tilaa yhtä laajalta alueelta kuin kattopintaan asennettavat valaisimet. Ruokapöydän päälle asennettava valo kannattaa mitoittaa siten, ettei se ole pöydässä istujan tiellä. Hyvä korkeus on noin 60-80 cm pöytäpinnasta.

Työvalaistus

Keittiökaapistojen alla välitilassa voidaan käyttää erilaisia kalustevalaisimia. Kalustevalaisinten valinnassa on hyvä huomioida valon tasaisuus, valaisimien värintoistokyky sekä muun yleisvalaistuksen värilämpötila. Valaisimien asentamisessa on hyvä noudattaa annettuja suositusetäisyyksiä. Näin varmistetaan valon sopiva tehokkuus sekä riittävyys.

Kun haluat saavuttaa tasaisen yleisvalaistuksen, helpoin tapa on asentaa välitilaan yhtenäinen profiilivalaistus, jossa led valo jatkuu yhtenäisenä koko pituudelta. Profiilivalaisin tarvitsee vain yhden virransyötön toiseen päätyyn, mikä tekee siitä helpon ja yksinkertaisen asentaa. Profiilissa valo on tasaista ja miellyttävää ilman näkyviä LED-valopisteitä. Useimmat led-valonauhat voidaan katkaista halutusta kohdasta, jolloin valolista on mahdollista mitoittaa juuri halutun mittaiseksi. Valoprofiileilla voidaan toteuttaa myös epäsuoria valaistusratkaisuja, jolloin voidaan taata valaistuksen värilämpötilojen yhtenäisyys.

Kolmas tapa sijoittaa työvalo on asentaa riippuvalaisimet työtasojen yläpuolelle. Tämä on usein toimiva ratkaisu etenkin yläkaapittomissa keittiöissä. Mikäli valaisimet on sijoitettu liian kauas työskentelytilasta, työtasolle muodostuu helposti varjoja, jotka voivat häiritä työskentelyä.

Korostusvalo

Korostusvaloilla voidaan lisätä huoneeseen draamaa tai pehmentää tunnelmaa. Korostusvalaistuksessa kyse on haluttujen huoneen ominaisuuksien korostamisesta. Valaistuksella voidaan korostaa esimerkiksi taideteosta, seinäpintaa tai erillistä sisustuselementtiä. Korostusvalo viimeistelee keittiön sisustuksen.

Jos kaipaat näkemystä keittiön valaistusratkaisuihin tai haluat saada keittiöremontin yhteydessä valaistuksen kerralla kuntoon, ole yhteydessä!