Kylpyhuone on tärkeä tila jokapäiväisessä elämässä. Aamutoimet kylpyhuoneessa herättävät päivään ja illalla ennen nukkumaan menoa on mukava rentoutua kylvyssä tai saunassa rauhallisessa tunnelmassa. Oikein suunniteltu kylpyhuoneen valaistus helpottaa arkea ja parantaa kylpyhuoneen viihtyisyyttä.

Kylpyhuoneessa tarvittavien valonlähteiden määrä riippuu tilan koosta, muodosta, korkeudesta ja värityksestä sekä peilien ja ikkunoiden mahdollisesta sijainnista. Oleellista on, että valaisimia on riittävästi ja ne on sijoiteltu oikein.

Mitä tummemmat materiaalit, vähemmän luonnonvaloa ja heijastavia pintoja kylpyhuoneessa on, sitä enemmän keinovaloa tarvitaan. Vaaleat pinnat heijastavat paljon valoa, joten silloin vähäinenkin valon määrä saattaa riittää kylpyhuoneessa. Toisaalta jos kylpyhuoneen yhteydessä on kauneuden- tai kodinhoitoon liittyvää toimintaa, kannattaa niiden lisävalaistus huomioida erikseen.

Huonosti valaistussa tilassa varjot ja valon aukkokohdat haittaavat tarkempaa tekemistä. Mitä suurempi kylpyhuone, sitä useampi valonlähde tarvitaan, jotta valon varjo- ja aukkokohtia ei pääse syntymään. Hyvin valaistussa tilassa on huolehdittu myös sekä katon että peilin ympärillä olevasta valaistuksesta.

Peilin ja peilikaapin lähettyville tarvitaan työvaloa. Kun ihon väri toistuu meikatessa mahdollisimman luonnollisena ja tasaisena, meikkaaminen on helpompaa. Kunnollisessa valaistuksessa myös parranajo ja muut tarkkuutta vaativat puuhat sujuvat helpommin.

Saunoissa on totuttu näkemään valokuituvalaistusta, jolla saadaan luotua monenlaisia efektejä lauteisiin, panelointeihin tai kiukaan läheisyyteen. Lisäksi saunassa tarvitaan usein kirkkaampaa siivousvaloa, joka on helppo sijoittaa lauteiden alle.

Muista tarkistaa IP-arvo

Kylpyhuoneen valaistuksessa on tärkeää huomioida sekä valaisinsijoitteluun että kotelointiluokkaan liittyvät koskeussuojavaatimukset. Saunan valaistuksessa on tärkeää tarkistaa myös että valaistusratkaisu on lämpötilan kestoltaan suunniteltu saunakäyttöön.

Valaisimissa on erilaisia IP-arvoja, joilla kerrotaan miten hyvin valaisin on suojattu kosteutta ja vesiroiskeita vastaan. Kylpytiloissa IP arvon tulee yleensä olla IP44. IP44 luokituksella olevan valaisimen sähköiset osat suojattu sekä kosteutta että vesiroiskeita vastaan. Täällä voit tutustua tarkemmin IP-luokkiin ja tarkistaa mikä luokitus sopii mihinkin tilaan.

Kylpyhuoneeseen on mahdollista asentaa seinä- ja riippuvalaisimia, kunhan muistaa tarkistaa, että valaisimissa on riittävä IP luokitus ja valaisimet on asennettu sähköturvallisuusmääräysten mukaisesti.

Lisää mielenkiintoa epäsuorilla valonlähteillä

Muista myös epäsuora valo kylpyhuoneen valaistuksessa. Sen avulla voidaan saada tilaan sekä hyvää yleisvaloa että tunnelmallista valoa. Epäsuora valo voi myös toimia yövalona tai sillä voidaan korostaa kylpyhuoneen eri osia, kuten tehosteseinää tai seinän muotoja. Kun tilan eri osia tuodaan valon avulla esille, luodaan mielenkiintoisuutta muuten usein neutraaliin tilaan.

Värintoisto ja värilämpötila kylpyhuoneessa

Hyvä värintoisto ja miellyttävä värilämpötila ratkaisevat tilan tunnelman. Kylpyhuoneen valon laadusta ei kannata tinkiä, sillä hyvä valaistus paitsi lisää viihtyvyyttä myös helpottaa arkea. Valaisimen värintoistoindeksin eli Ra-indeksin olisi hyvä olla yli 90. Näin kaikki värit toistuvat täyteläisinä ja luonnollisina.