Lampun valinta

Mitä tulee huomioida (LED-)lampun valinnassa?

 Fyysiset mitat ja lampun kanta

Tarkista ensin minkälainen lampun kanta valaisimeen sopii ja, että lamppu mahtuu fyysisiltä mitoiltaan valaisimeen. Älä ylitä valaisimen valmistajan ilmoittamaa maksimi wattimäärää.

Tarkista lampun himmennettävyys

Jos valaisimessa on vaihdettavia polttimoita, niiden tulee olla himmennykseen soveltuvia. Myös seinässä olevan himmentimen tulee olla yhteensopiva polttimoiden kanssa. Osassa sisustusvalaisimia käytetään valmistajien omia LED-moduuleita. Niiden himmennystekniikka on hyvä tarkistaa ja varmistaa se, että tilan kaapelointi mahdollistaa ko. valaisimen himmennyksen.

Valitse toivomasi valon värilämpötila

Markkinoilla on nykyisin laaja valikoima eri valon värilämötilalla varustettuja led lamppuja. Lue lisää valon värilämötilasta (linkki tekstiin):

Polttimon valaistusominaisuudet

Halutaanko valon tulevan ulos lampusta kohdemaisena vai ympärisäteilevänä. Kohdelampusta valo suuntautuu tietyssä rajatussa kulmassa ympäristöön, kun taas ympärisäteilevästä lampusta valo lähtee joka suuntaan. Valitse opaalipintaiseen valaisimeen ympärisäteilevä lamppu ja lukuvalaisimeen kohdelamppu.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös mahdolliseen kiusahäikäisyyn: kirkaskupuinen lamppu voi aiheuttaa kiusahäikäisyä, kun taas mattakupuisissa lampuissa kiusahäikäisy on yleensä selvästi pienempää.

Käyttötarkoitus

Jos lamppu on tulossa ulkokäyttöön, varmista lampun kylmän- ja kosteudenkestävyys. Ulkokäytössä suljettu valaisin suojaa lamppua kosteudelta.

Takuu

LED lampun takuu riippuu valmistajan polttimolle myöntämästä ajasta, tyypillisesti se on 2–5 vuotta.

Yleisimpiä lampunkantoja

Lampunkanta voi olla kierre- tai nastakantainen. Kierrekanta lampuissa E-kirjaimen perään merkitty numero kertoo kannan leveyden millimetreissä. Nastakantaisista lampuista käytetään lyhenteitä G ja GU. Numero kertoo nastojen etäisyyden millimetreissä. Nastat estävät vääränmallisen lampun asentamisen valaisimeen.

E14

Pieni kierrekanta, joka käytössä esimerkiksi koristevalaisimissa kuten kattokruunuissa, jääkaapeissa ja uuneissa. Lampputyypistä riippuen lampunkupu voi vaihdella kynttilän muodosta pieneen pallokupuun. Jos haluat himmennettävän polttimon, varmista polttimon himmennettävyys. Kiinnitä huomioita myös oikeanlaisen himmentimen valintaan.

E27

Perinteinen iso kierrekanta. Led polttimot ovat korvanneet vastaavalla kannalla olleet energiansäästö-, halogeeni- ja hehkulamput. E27 Led lamppuja on saatavissa kirkkaalla tai huurrekuvulla, himmennettävänä tai ei himmennettävänä. Lampun kupuosan muoto voi vaihdella polttimon mukaan. Led polttimon himmennykseen suositellaan Led-himmennintä. 

G4

G4- ja GY6,35-kantaisten halogeenien ja ledlamppujen etuna on erittäin pieni koko. Polttimot ovat suosittuja erityisesti keittiön välitilan valaistuksessa sekä sellaisissa sisustusvalaisimissa, joissa on useampi valonlähde. Varmista led polttimon himmennettävyys ennen hankintaa. Halogeenipolttimo on himmennettävissä perinteisellä hehkulamppuhimmentimellä, led polttimon himmentämiseen on tarjolla Led himmentimiä.

G9

Saatavilla halogeenilamppuja sekä led-lamppuja, jotka ovat suosittuja pienikokoisissa sisustusvalaisimilla. Halogeenilamppuja voi himmentää hehkulamppuhimmentimillä, himmennettäviä led polttimoita puolestaan led himmentimellä.

GU4

Led ja halogeenilamppuja käytetään pienissä kohdelamppua tarvitsevissa valaisimissa kuten spottivalaisimissa ja liesituulettimissa.

GU5.3

Sopivat kohdevalaistukseen, sillä ko. valonlähdettä on saatavilla eri valon avautumiskulumilla varustettuna. Niitä käytetään yleisesti upotettavissa valaisimissa. Markkinoilla on sekä halogeeni että led polttimoita.

GU10

Verkkojännitehalogeeni tai led polttimo, jota käytetään monenlaisissa kohdevalaisimissa ja kattoon upotetuissa valaisimissa. Löytyy sekä himmennettäviä että ei-himmennettäviä.

R7s led

Verkkovirtahalogeeni- tai led polttimo. Käytetään esimerkiksi lattiavalaisimissa ja suuritehoisina työmaavaloissa.

R7s halogeeni

Verkkovirtahalogeeni- tai led polttimo. Käytetään esimerkiksi lattiavalaisimissa ja suuritehoisina työmaavaloissa.

T5

Ohut loisteputki, jota käytetään kattovalaisimissa. Pituus 60–150 cm.

T8

Iso loisteputki, jota käytetään kattovalaisimissa. Useimmin käytössä olevien mallien pituudet ovat 60–150 cm.

G23
G24
GR10
GX24
GX53

Kierrätys

Oikea tapa hävittää käytöstä poistetut lamput ja valaisimet on toimittaa ne kierrätyspisteisiin ehjinä ilman pakettia. Kierrätyspisteistä lamput toimitetaan asianmukaisesti hävitettäväksi.

SER pisteeseen eli sähkö ja elektroniikkaromukeräykseen

 • pienloistelamput
 • energiasäästölamput
 • loisteputket
 • LED-lamput
 • valaisimien liitäntälaitteet
 • jouluvalot
 • valosarjat
 • valaisimet, joissa on kiinteä lamppu
 • käytöstä poistetut vialliset valaisimet

Sekajätteeseen

 • hehkulamput
 • halogeenilamput
 • autojen lamput