Vaikka makuuhuone on ensisijaisesti tila rauhoittumiselle ja hyville yöunille, on sinne usein sijoitettu myös kodin muita toimintoja. Makuuhuone saattaa toimia myös olohuoneena ja nykyisin yhä useammin työhuoneena. Tämän lisäksi makuuhuoneessa säilytetään usein vaatteita, jolloin se toimii myös vaatehuoneena. Lisähaastetta makuuhuoneen valaistussuunnitteluun saattaa aiheuttaa vielä huoneen koko. Eli kyseessä on usein pieni tila, jossa on useita toimintoja, jotka vaativat erilaista valaistusta. Valaistuksen pitäisi siis tarjota täysin erilaisia kokemuksia yhdessä huoneessa.

Seinävalaisimilla makuuhuoneeseen saadaan luotua tekstuuria ja tunnelmaa. Makuuhuoneen valaistukseen sopii erittäin hyvin epäsuora valaistus, sillä se antaa rauhallisen ja tasaisen valon. Kiinteää kattovalaisinta tai riippuvalaisinta käytettäessä tulee puolestaan löytää rakenteeltaan sellainen valaisin, joka ei häikäise sängyssä maatessa.

Makuuhuoneen työpiste kannattaa valaista tarkoitukseen sopivalla pöytävalaisimella. Valonlähteen värintoistoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaatekaapeissa käytännöllisin ja miellyttävin valo on usein kaappiin sisäänrakennettu valaistus. Tällainen ratkaisu helpottaa vaatteiden valitsemista eikä huoneen yleisvalaistusta tarvitse välttämättä laittaa päälle ollenkaan. Kaapin ulkopuolelta voidaan myös valaista kaapin sisältöä käyttämällä esimerkiksi kattoon asennettuja suunnattavia spottivalaisimia.

Makuuhuoneeseen sopii hyvin valojen himmennys. Himmentimellä voi helposti muuttaa huoneen tunnelmaa ja säätää valon määrää eri tilanteisiin sopivaksi.