Portaikon valaistussuunnitteluun ei aina huomata kiinnittää tarpeeksi huomiota. On olemassa muutama keskeinen asia, joka tulee pitää mielessä portaiden valaistuksen suunnittelussa parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Turvallisuus on portaikon valaistussuunnittelussa tärkein tavoite, jotta mahdollisilta vahingoilta ja vaaratilanteilta portaissa vältytään.

Portaikko tulisi valaista siten, että silmän on helppo hahmottaa tila ja nähdä selkeästi askelmat. Valaistus ei saa kuitenkaan sokaista, kun liikut portaissa. Valaistut seinäpinnat lisäävät turvallisuuden tunnetta.

Kattoon asennetut alasvalot tarjoavat hyvän valaistusratkaisun portaikkoihin. Ne myös parantavat turvallisuutta. Kiinnitä kuitenkin huomiota kattovalojen huolettavuuteen, jotta valonlähteiden ja mahdollisten liitäntälaitteiden vaihtaminen ei osoittaudu jälkikäteen vaikeaksi.

Perinteinen tapa valaista portaikko on seinään asennetut pienet askelmavalot, joista valonsäde osuu portaiden askelmille. Valaisinmallista riippuen askelmavalot voidaan sijoittaa useilla eri tavoilla. Esimerkiksi jokaiselle tai joka kolmannelle askelmalle. Suositeltavaa on valita valaisimet, joissa on mietitty häikäisyn hallinta.

Yksi hyvä paikka sijoittaa valot portaissa on kaiteet. Tällöin kannattaa pyrkiä yhtenäiseen valoon, joka tulee esim. lineaarisesta LED-nauhasta.

Portaiden valaistuksessa voi myös käyttää liiketunnistimia. Tämä on myös energiatehokas asennustapa, sillä valot palavat vain silloin, kun portaita käytetään.