Portaikon valaistussuunnitteluun ei aina huomata kiinnittää tarpeeksi huomiota. On olemassa muutama keskeinen asia, joka tulee pitää mielessä portaiden valaistuksen suunnittelussa parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Turvallisuus on portaikon valaistussuunnittelussa tärkein tavoite, jotta mahdollisilta vahingoilta ja vaaratilanteilta portaissa vältytään. Julkisten tilojen portaikkoihin on olemassa standardeja valaistuksen vähimmäistasosta, esimerkiksi terveydenhuollon tiloissa portaikoissa ja käytävillä vaaditaan vähintään 100 luxin valaistusvoimakkuutta. Yksityisissä tiloissa vastaavia sääntöjä ei ole, minkä vuoksi turvallisuudesta on tärkeä huolehtia itse.

Jos tila on kokonaan valkoinen eli tilassa on valkoiset seinät, katto ja puhtaat valkoiset portaat, on tilassa vaikea hahmottaa mihin astut ja liikkuminen voi olla hankalaa. Jotta portaat olisi helppo nähdä valkoisessakin tilassa, valaistuksella on luotava kontrastia, valoa ja varjoja. Valaistusratkaisun tulee tehdä portaikon jokaisesta askelmasta helposti nähtävän. Valon tulee laskeutua askelmasta lattiaan pehmeästi varjostaen, jotta silmän on helppo hahmottaa tila ja nähdä selkeästi jokainen askelma. Valaistus ei saa kuitenkaan sokaista, kun liikut portaissa. Valaistut seinäpinnat lisäävät turvallisuuden tunnetta.

Kattoon asennetut alasvalot tarjoavat hyvän valaistusratkaisun portaikkoihin. Ne myös parantavat turvallisuutta. Kiinnitä kuitenkin huomiota kattovalojen huolettavuuteen, jotta valonlähteiden ja mahdollisten liitäntälaitteiden vaihtaminen ei osoittaudu jälkikäteen vaikeaksi. Seinävalaisimet valaisevat tasaisesti ja pehmeästi portaiden yläpäästä lattiapintaan saakka.

Perinteinen tapa valaista portaikko on seinään asennetut pienet askelmavalot, joista valonsäde osuu portaiden askelmille. Valaisinmallista riippuen askelmavalot voidaan sijoittaa useilla eri tavoilla. Esimerkiksi jokaiselle tai joka kolmannelle askelmalle. Suositeltavaa on valita valaisimet, joissa on häikäisyn hallinta.

Yksi hyvä paikka sijoittaa valot portaissa on kaiteet. Tällöin kannattaa pyrkiä yhtenäiseen valoon, joka tulee lineaarisesta LED-nauhasta, jossa ei ole pisteitä eikä valo ole liian kirkas.

Portaiden valaistuksessa voi myös käyttää liiketunnistimia. Tämä on energiatehokas asennustapa, sillä valot palavat vain silloin, kun portaita käytetään. Laadukas LED-tekniikka on erittäin energiatehokasta. Kuitenkin, jos turvallisuus on portaikon valaistuksen ensisijainen tavoite, voi olla järkevää harkita valoja, joiden päällä oloa voidaan ohjata ajastimen tai esim. hämäräkytkimen avulla.

Laita viestiä tai soita, niin katsotaan yhdessä millaisia upeita portaikon valaistusratkaisuja keksimme!