Valovirralla kuvataan valaisimen tuottamaa valon määrää. Valovirran yksikkö on luumen (lm). Valaistusvoimakkuuden yksikkö puolestaan on luksi (lx). Se kuvaa valon voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Luksiasteikon skaala on laaja. Esimerkiksi aurinkoisella säällä ulkona voi olla kymmeniä tuhansia lukseja.

Luksimäärään vaikuttaa valonlähteen etäisyys valaistavasta pinnasta, kuten työpöydästä. Lisäksi siihen vaikuttaa se kuinka paljon valaisin tuottaa luumeneita ja minkälaiset optiset ominaisuudet valaisimella on. Jos yhden luumenin valaisimen tuottama valo jakautuisi tasaisesti yhden neliömetrin alueelle, olisi valaistusvoimakkuus tällä alueella yksi luksi (1 lx = 1 lm/m2).

Kodin valaistuksen voimakkuuteen ei ole olemassa samanlaisia standardeja kuin julkisiin tiloihin ja työtiloihin. Alla on esitetty kodin tiloihin suositusarvoja valaistusvoimakkuudesta. Nämä ovat kuitenkin vain suosituksia ja näistä voi joustaa omien mieltymysten mukaan. Yleensä parempi tilanne on se, että valoa on mieluummin liikaa kuin liian vähän. Valaisimien asentaminen jälkikäteen on työläämpää ja myös kalliimpaa. Jos ei ole ihan varma valaistuksen voimakkuuden tarpeesta, himmentimet ovat hyvä vaihtoehto. Niiden avulla valaistusta saadaan helposti säädettyä omien mieltymysten mukaan, kunhan maksimitaso on riittävä kaikkiin tilanteisiin. Huoneissa olisi hyvä olla yleisvalo, sillä kohdelamppujen avulla valaistun huoneen lattiatasolla valo ei välttämättä riitä työskentelyvaloksi esim. siivoukseen.

Luksia (lx) Huone, tila tai käyttötarkoitus
10-30 Kulkureitit ulkona, ulko-ovi, katokset ja autotallin edusta
30 Siivousvalo lattiapinnassa
50 Kylpyhuoneen yleisvalo lattiatasossa
100 Kylpyhuone, varaston lattiataso, yleisvalaistus
100-200 Olohuone, makuuhuone, lastenhuone, hyllyjen ja kaappien pystypinnat keittiössä, eteinen, kodinhoitohuone, vaatehuone, varasto
150 Eteisen lattiataso
150-200 Kodinhoitohuone, yleisvalaistus
0-500 Ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus
300-500 Keittiön ja kodinhoitohuoneen työtaso, lukemiseen tarkoitetut paikat

Jäikö oman kodin valaistusvoimakkuus mietityttämään tai haluatko remontin tai rakennusprojektin yhteydessä varmistua siitä, että valaistussuunnittelu onnistuu kerralla? Ole yhteydessä, niin varmistetaan se yhdessä!