Valovirralla kuvataan valaisimen tuottamaa valon määrää. Valovirran yksikkö on luumen (lm). Valaistusvoimakkuuden yksikkö puolestaan on luksi (lx). Se kuvaa valon voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Luksiasteikon skaala on laaja. Esimerkiksi aurinkoisella säällä ulkona voi olla kymmeniä tuhansia lukseja.

Luksimäärään vaikuttaa valonlähteen etäisyys valaistavasta pinnasta, kuten työpöydästä. Lisäksi siihen vaikuttaa se kuinka paljon valaisin tuottaa luumeneita ja minkälaiset optiset ominaisuudet valaisimella on. Jos yhden luumenin valaisimen tuottama valo jakautuisi tasaisesti yhden neliömetrin alueelle, olisi valaistusvoimakkuus tällä alueella yksi luksi (1 lx = 1 lm/m2).

Kodin valaistuksen voimakkuuteen ei ole olemassa samanlaisia standardeja kuin julkisiin tiloihin ja työtiloihin. Alla on esitetty kodin tiloihin suositusarvoja valaistusvoimakkuudesta. Nämä ovat kuitenkin vain suosituksia ja näistä voi joustaa omien mieltymysten mukaan. Yleensä parempi tilanne on se, että valoa on mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Valaisimien asentaminen jälkikäteen on työläämpää ja myös kalliimpaa. Jos ei ole ihan varma valaistuksen voimakkuuden tarpeesta, himmentimet ovat hyvä vaihtoehto. Niiden avulla valaistusta saadaan helposti säädettyä omien mieltymysten mukaan, kunhan maksimitaso on riittävä kaikkiin tilanteisiin. Huoneissa olisi hyvä olla yleisvalo, sillä kohdelamppujen avulla valaistun huoneen lattiatasolla valo ei välttämättä riitä työskentelyvaloksi esim. siivoukseen.

Luksia (lx)                   Huone, tila tai käyttötarkoitus

10-30                          Kulkureitit ulkona, ulko-ovi, katokset ja autotallin edusta

30                                Siivousvalo lattiapinnassa

50                                Kylpyhuoneen yleisvalo lattiatasossa

100                              Kylpyhuone, varaston lattiataso, yleisvalaistus

100-200   Olohuone, makuuhuone, lastenhuone, hyllyjen ja kaappien pystypinnat keittiössä, eteinen, kodinhoitohuone, vaatehuone, varasto

150                              Eteisen lattiataso

150-200                       Kodinhoitohuone, yleisvalaistus

0-500                           Ruokailutilan pöydällä säädettävä valaistus

300-500                       Keittiön ja kodinhoitohuoneen työtaso, lukemiseen tarkoitetut paikat